T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Süt Günü Mesajı

Yayın Tarihi : 21.05.2018

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş'un Dünya Süt Günü Mesajı;

"Besinsel açıdan 'mükemmel gıda' olarak nitelendirilen süt, insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşımaktadır. Kemik gelişiminin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle ülkemizde süt üretimi ve dolayısı ile süt tüketiminin artması büyük önem taşımaktadır. Bakanlık olarak bu bilinçle ortaya koyduğumuz uygulamalarla; ülkemizde süt sığırcılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin artırılması, süt üreticilerinin korunması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimin sürdürülebilir bir kârlılığa ulaşması, kayıt sistemlerinin güncel tutulması ve hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesine büyük önem verilmektedir.

Ayrıca Bakanlığımızca yürütülen Okul Sütü Projesi gibi projelerle süt tüketiminin çocukluk çağlarından başlayarak bir alışkanlık haline getirilmesi hedeflenmektedir. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında gerçekleştirilen Okul Sütü Projesi kapsamında Türkiye genelinde 32.128 okulda 6.056.400 öğrenciye 260 milyon adet, İlimizde de 1.236 okulda 263.000 öğrenciye 12 milyon adet 200 ml Okul Sütü dağıtılması planlanmaktadır. Ana sınıfından başlayarak ilkokul 4. Sınıflar da dâhil olmak üzere 05 Şubat 2018 tarihi itibari başlayan süt dağıtımı 08 Haziran 2018 tarihinde sona erecektir.

Süt, bileşimi ile mükemmel bir besin olmasına karşın çok çabuk ve kolay bozulması nedeniyle depolanma konusunda probleme açık olan bir üründür. Bu sebeple elde edilen çiğ sütün tüketiciye hızlı ve sağlıklı bir şekilde arzı önem taşımaktadır. Bu doğrultuda üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda gıda denetimlerimiz de sıkı bir şekilde sürdürülmektedir.

İlimizde Bakanlığımızca onaylı 146 adet süt işleme tesisi ve 221 süt toplama merkezi faaliyet göstermekte olup, bu işletmeler Alo Gıda 174 hattına yapılan şikâyetler, Bakanlık ve İl Yıllık Kontrol Planları ve rutin olarak risk esaslı denetim esasına dayanılarak kurumumuzca denetlenmektedir. Büyük bir yoğunluğu Küçük Menderes, Bakırçay ve Gediz havzalarındaki ilçelerimizde bulunan süt işleme tesislerinde 1 milyon 978 bin ton süt işlenmektedir.

Bütün bu bilgiler ışığında tüm İzmir halkının 21 Mayıs Dünya Süt gününü kutlar yaptığımız çalışmaların ülkemiz süt üretimi ve süt tüketiminin gelişmesinde ve sonuç olarak sağlıklı bireylerin gelişmesinde katkıda bulunmasını dilerim".