T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Yenilikler Konusunda İzmir’de 3 Yeni Proje

Yayın Tarihi : 27.02.2018

​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nca 2012 yılından bu yana çiftçilerin yaşadıkları tarımsal sorunlara çözüm bulunması ve tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. İzmir İl Müdürlüğü de her yıl birbirinden başarılı projelerle yayım çalışmalarına destek vermiş ve bu projeleri üretici şartlarında uygulamıştır.

Bu yıl uygulanmaya başlanacak projeler ise;

  • İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte uygulanacak "Şeftalide Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yayımım Projesi",
  • İl Müdürlüğü ve Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinatörlüğünde "Yüzeyaltı Damla Sulama Sisteminin Pamuk Ve Mısırda Kullanımının Yayımı Projesi"  
  • Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında uygulanacak olan "Kadın Çiftçiler Elele Turunçgillerde Biyoteknik Mücadele Projesi"dir.

2018 yılında uygulanmaya başlayacak bu 3 yeni projenin tanıtım toplantısı İzmir İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'ndan temsilciler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri, Araştırma Enstitüsü temsilcileri, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Birlik ve Oda Başkanları ile konu uzmanı teknik elemanlar katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İzmir İl Müdürü Musa Bakan; "tarımsal yenilik konusunda ve yeniliklerin eğitim ve yayım aracılığıyla ilçe ve köyleri ulaştırılması noktasında, hepimiz sonsuz bir gayret içindeyiz. Bugün İzmir tarımı Türkiye'de birinci sırada ise, bu sizlerin çalışması sonucudur" dedi.  

Tarımsal anlamda yaşanan yeniliklerin çiftçilere iletilmesinde ve istenen noktalara ulaşılmasında hep birlikte daha çok çalışılması gerektiğini belirten Bakan; "Tarımı İzmir'de daha da ileri götürmek için her şeyi yapacağız. Bu noktada da attığımız önemli adımlar var. Bunlardan biri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile imzaladığımız protokoldür. Bu şu demek; bizim her türlü çalışma ve projelerimizde, üniversitelerimiz bizimle beraber. Bunun yanında yine her çalışmamızda araştırma enstitülerimiz bizimle birlikte. Biz sizlerle birlikte güçlüyüz ve bu eğitim ve yayım çalışmalarında yine sizlerle beraber daha çok başarı elde edeceğiz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş ise; "Dünya çok hızlı değişiyor. Ülkemizde yapılan tarımı düşündüğümüzde bundan 30-40 yıl önce kullanılan tekniklerin, çeşitlerin, yöntemlerin, bugün neredeyse tamamen değiştiğini görüyoruz. Ülkemizde de dünya da tarımda gerçekleştirilen yenilikler sayesinde birim alandan elde edilen ürün miktarı önemli ölçüde arttı. Tarım tekniklerinde çok önemli gelişmeler kaydedildi. Makineleşmeden yeni üstün çeşitlere, sulama alışkanlıklarından sağlıklı ürün elde edilmesine kadar örnekleri çoğaltılabilecek birçok farklı yöntem ve teknik üreticilerimiz tarafından benimsendi. Bu yeniliklerin yaygınlaşması, yurdun her bir köşesinde her bir köye her bir üreticiye kadar dokunmayı bilen Bakanlığımız sayesinde gerçekleşti. Bundan sonra da böyle olacak" dedi.

50 Araştırma Enstitüsü ve 1653 çalışanı, üniversiteler ve ayrıca Bakanlığın 45 bine yakın çalışanı sayesinde bu yeniliklerin üreticilere ulaştırılacağını ve Türkiye'nin Dünya'da önemli bir tarım devi olmaya devam edeceğini sözlerine ekleyen Ateş; "Bu tarımsal yenilikleri üreticilerimize ulaştırmak için her personelin heyecan duyduğunu biliyorum" dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ergül Çolak ise; "2012 yılında tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projesi adıyla bir çalışma başlatıldı. Bu çalışmayla, Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen ve üreticiye aktarılmasında yarar görülen çalışmaların, yeni tescil edilmiş çeşitlerin, yeni yöntemlerin, yeni üretim tekniklerinin çiftçilerimize ulaştırılması ve tarımsal üretimimizde kullanılması amaçlanmıştır. Araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlü bir şekilde kurulabilmesi için başlatılan bu proje sayesinde yenilikler ortaya koyan araştırma enstitüsüleri ile yeniliği yaygınlaştıracak olan il müdürlükleri hem birlikte proje hazırlamış olmakta hem de mali yönden destek verilmiş olmaktadır. Proje kapsamında düzenlenen yayın metotları etkinlikleri ile açılış toplantısı, demonstrasyonlar, tarla bahçe günleri düzenlenecek ve araştırmalar yerinde, çiftçilerle, etkin bir şekilde, tarımsal üretime aktarılmış olacaktır" dedi.

7 Yılda 64 İlde 106 Projeye Ulaşıldı

Çiftçilere ulaşmayan araştırma sonuçlarının tarıma etkisinin olmayacağını vurgulayan Çolak, "2012 yılında 14 projeyle çıktığımız bu yolda, geçen 7 yılda 64 ilde 106 projeye ulaşıldı. Sadece 2018 yılında 40 proje yürütülecek. 2019 yılında teklif olarak alacağımız projelerle ilgili proje başvuru rehberi ve proje başvuru formunu eğitim yayım ve yayınlar dairesi başkanlığı internet sitesinde yayınladık. 2019 yılı için teklif projeleri Mayıs ayı sonuna kadar bekliyoruz" dedi.

Toplantıda daha sonra, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nden Süleyman Şen, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü'nden Gülten Kahraman, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nden Hüriye Karsavuran projelerle ilgili katılımcılara detaylı birer sunum gerçekleştirdi.