11.5.2018 / Gösterim Sayısı : 336

Lider Çocuk Tarım Kampı Öğrencileri Ot Yemekleri Pişirdi

#2018 lider çocuk kamp


Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, çocuklara doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliği İzmir'de bu yıl da çocukları toprakla buluşturdu.

4 gün süren ve tarımın birçok alanında bilgi ve deneyim sunan kampta öğrenciler, tarım yapılan alanlarda uygulamalı olarak bilgilendirildi. Bu yıl "Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik ve Yenilebilir Otlar" temasıyla gerçekleştirilen kampa, Bornova Ali Suavi İlkokulu'ndan 22 çocuk katıldı.

Kampın ilk gününde Tire İlçesinde kırsal turizm yapılan bir çiftliğe misafir olan öğrenciler, burada büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, süt sağımı, hayvan beslenmesi gibi konularda bilgiler aldılar. Hayvanları kendi elleriyle besleyen, sağım tecrübesi yaşayan, at binen, kümes hayvanlarını tanıyan çocuklar, çiftlik hayatını uygulamalı olarak yerinde yaşadılar. Ardından Tire Süt Kooperatifi Tesislerini ziyaret eden minik kampçılar burada sütün işlenme aşamalarını, yoğurt yapımını ve paketlenme sürecini öğrendiler.

İkinci güne Kemalpaşa'da kiraz hasadı ile başlayan Lider Çocuk Tarım Kampı öğrencileri, burada üreticilerden meyve yetiştiriciliği ile ilgili önemli bilgiler öğrendiler. Kendi topladıkları kirazlarla yola çıkan kampçılar buradan bir küçükbaş işletmesine giderek koyun, kuzu ve keçilerle keyifli anlar geçirdiler.

Üçüncü günde kampın teması olan "Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik ve Yenilebilir Otlar" konusunda İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda konu uzmanlarından eğitim alan çocuklar, doğada bulunan bu otları ve endemik bitkileri daha yakından tanıdılar. Eğitimin ardından Ekoloji İzmir ve Olivtech fuarlarını gezen öğrenciler burada da üreticilerden Organik Tarım hakkında bilgiler aldılar.

Dolu dolu geçen kamp sürecinin ardından son gün Lider Çocuk Tarım Kampı öğrencileri bu kez Ekonomi Üniversitesi'nde bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası ve Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ile birlikte gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler bu kez mutfaktaydı. Mutfak Sanatları öğrencileri ve usta şefleriyle birlikte ot yemekleri pişiren minik mutfak kahramanları herkesi kendilerine hayran bıraktılar.

Etkinliğe İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Gökhan Arıkan, Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar'ın yanı sıra Ticaret Odası ve İzmir İl Müdürlüğü yöneticileri ile Ekonomi Üniversitesi Öğretim Elemanları katıldı.

Etkinlikte konuşan Zekeriyya Erdurmuş bugünkü yemeğin şimdiye kadar yediği en güzel yemek olduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Çocuklar geleceğimizin teminatıdır. Bu ülkenin geleceğini onlarla birlikte şekillendireceğiz. Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu Lider Çocuk Tarım Kampı geçmişimize ait büyük bir eksiği dolduruyor. Bizler eli toprakla buluşan, tarımı hayvancılığı bilen çocuklardık. Ama bu çocuklardan birçoğunun böyle bir şansı yok. Bu çocukları tarıma çekebilmek, tarımı öğretebilmek bu kampın en önemli misyonudur"

Sürdürülebilir bir tarım için çocukların tarımın içinde olması gerektiğini söyleyen Erdurmuş; "Desteği olan kurumlarımızla birlikte İzmir'de bir kampanya başlatalım ve tüm çocuklarımıza tarımı, doğanın güzelliğini hep birlikte anlatalım" dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Gökhan Arıkan ise; "İzmir İl Müdürlüğümüzle birçok projede bir araya geldik ama bugün belki de bunların en keyiflisini burada yaşadık. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, Üniversitemiz Mutfak Sanatları bölümü öğrencileri ile birlikte hazırladıkları bu yemekleri yemek, bizim için bir ayrıcalıktı. Lider Çocuk Tarım Kampı bu çocuklara tarım konusunda bir farkındalık kazandıracaktır. Ülkemizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir" dedi.

Konuşmaların ardından İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş çocuklara katılım belgelerini verdi ve etkinlik, çocukların kendi pişirdikleri yemekleri yediği, canlı müzik eşliğinde eğlendiği keyifli dakikalarla son buldu. 


''