İl Müdürümüz Mustafa Özen'le her cumartesi bir ilçemizdeki işletmeleri ziyaret ettiğimiz, köy kahvelerinde üreticilerimizle buluştuğumuz Cumartesi Buluşmaları kapsamında bu hafta Foça ilçemizdeydik.
32 yıllık tecrübesiyle yıllık 1.300 tona kadar mantar üretimi gerçekleştiren Pema Mantar'ı ziyaret ettik. Firma aynı zamanda Türkiye'de bir ilki başararak salamura ve konserve üretimi de yapıyor.
Bir sonraki durağımız Foça Ilıpınar'da faaliyet gösteren Ekiz Yumurta... Yıllık 600 milyon sofralık yumurta üretimi yapan firma, 26 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yumurta kalitesiyle namını tüm kıtalarda duyuran firma, sektörün en iyilerinden.
Foça denince akla ilk gelen Foça yoğurdu. Biz de cumartesi buluşmalarımız kapsamında Foça yoğurdunun üretim tesisini gezik, meşhur yoğurdun tadına baktık. 1968 yılında beş ortakla kurulan S.S. Bağarası ve Yenibağarası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından faaliyetleri yürütülen işletmede günlük 15 ton yoğurt üretimi gerçekleştiriliyor. Dayanışmayla el ele vererek başarılara imza atan kooperatiflerimizin artmasını temenni ediyoruz.
İzmir, organik tarımın merkezi. Organik beslenmeye olan talep her geçen gün artmakta. Bu talebi karşılamak içinse organik tarım yapmaya başlayan üreticilerimiz de artıyor. Bu üreticilerimizden biri Levent Topçu. Yaklaşık 3 yıl öncesine kadar İstanbul'da özel bir firmada yönetici olarak çalışan Topçu başarılı girişimcilik örneği sergiliyor. Yenibağarası'nın bakir topraklarında hayalini gerçekleştirerek kurduğu Ece Organik yumurta üretim tesisini ziyaret ettik. Topçu, çiftliğinde 3 bin tavukla %100 organik yumurta üretimi yapıyor.
Cumartesi buluşmalarımızın son durağı Yenibağarası ve Gerenköy Mahalleleri oldu. Köy kahvelerinde üreticilerimizle buluştuk, dertlerini dinledik, el ele hep birlikte çözüm yolları aradık.